Oldalak

2011. február 10., csütörtök

Rakott kelkáposzta karfiolos barnarizzsel

Rakott cuccokat akkor szeretek készíteni, ha van egy kis maradék rizs, és nem kell azt is pluszban megfőznöm. Így is épp elég riasztó a két lábos meg a tepsi . Most is így volt, maradt a kapros-tejszínes halacska mellől egy kis köret, ami történetesen karfiolos rizs volt. Sejtettem, hogy nem rossz párosítás a kelkáposzta és a karfiol, de azért megerősítés gyanánt rákerestem. Első találatként Lila Füge kelkáposzta-karfiol párosítása jött be, szóval nem lehetetlen a dolog. 


Hozzávalók:
1 szép fej kelkáposzta
fél kg darált hús
1 fej vöröshagyma
1-2 fej fokhagyma
1 kiskanál köménymag
1 teáskanál vegeta
1 evőkanál zsemlemorzsa
3 evőkanál olívaolaj
vaj a tepsi kikenéséhez
só, bors, pirospaprika
1 csésze barnarizs
néhány rózsa karfiol
nagy pohár tejföl fele
reszelt sajt

Ha nincs maradék gyanánt rizs, akkor felteszem főni az 1 csészényi barnarizst 2,5 csésze vízben, amibe kerül néhány csepp olaj és pici só. A karfiolt kevés vízzel és vegetával megszórva szintén odatesszük párolódni. A hagymát felvágom, megdinsztelem az olívaolajon, majd jön rá a fél kg darált hús. Most pulykából készült. Sózom, borsozom és színe érdekében teszek bele egy egy-két teáskanállal a csudajó szegedi fűszerpaprikámból. Fedő alatt párolom a husikát, néha megkeverem. Utána a kelkáposztát leveleire szedem, megmosom őket, a nagyobbakból kivágom a középső eret és kettévágom őket. Forró vízbe teszem, hozzáadom a köménymagot és a vegetát. Miután felforrt a víz, kb. 8 percig főztem. Egy nagyobb tepsit elővadásztam, kikentem vajjal és megszórtam egy evőkanálnyi házilag reszelt zsemlemorzsával. Az időnként megmaradt zsemléket, kenyérvégeket mindig kiszárítom és lereszelem. Jelen pillanatban úgy állunk, hogy legalább 1 évre függetlenítettem magunkat a zsemlemorzsapiac áringadozásaitól. Ha a husi már majdnem jó, hozzákeverem a karfiolos rizst. A tepsibe először kelkáposztalevelek kerülnek, rá egy réteg rizses hús, levél, hús, végül levél, amit a tejföllel megkenek és megszórom reszelt sajttal. Addig sütöm, míg a tetején a sajt aranyszínű nem lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése