2012. augusztus 27., hétfő

Csokoládékoszorú ricottakrémmel

Két kedves ismerősöm szülinapjára készült a koszorú. A tésztába kevert szilvapüré adja a kulcsát a dolognak.

Hozzávalók:
15 dkg magozott aszalt szilva
1 teáskanál rumaroma/1-2 evőkanál rum
6 dkg vaj/margarin
12 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
5 dkg apróra tört dió
20 dkg liszt
2 kiskanál sütőpor
2 -3 evőkanál cukrozatlan, sötét kakaópor
csipet só
25 dkg ricotta
1 evőkanál cukor
2 evőkanál tej

Egy nappal a sütés előtt elkészítettem a ricottát, nehogy nehogy valami balul üssön ki. Chili és Vanilia útmutatása alapján két liter házi tejből és fél liter Cserpes kefírből isteni lágy ricotta kerekedett, ami másnapra viszont kissé megkeményedett. 40 deka lett belőle, de mire mérlegre került, már jócskán kóstolgattam.

Az aszalt szilvát leöntöttem 1,5 dl forró vízzel, hozzáadtam a rumaromát és lefedtem. Kb. fél óráig áztattam.  Közben a vajat habosra kevertem és lassan hozzáadtam a cukrot. A szilvát a lével együtt botmixerrel pürésítettem, vaníliás cukorral és sóval a vajhoz adtam. Egyenként beleütöttem a tojásokat és egyenletes krémmé kevertem. A sütőporos liszt, a dió és a holland kakaó került bele utoljára. Kuglóf formába töltöttem és elsimítgattam a tetejét. Előmelegített sütőben a szakácskönyv szerint 25 percig sütjük 180 fokon. Hát az enyém ennyi idő alatt nem sült meg a tűpróba alapján, 40 perc lett belőle. Miután kivettem, hagytam egy kicsit pihenni és csak utána borítottam ki. Szilikonformában csináltam, így nem kentem ki, de gond nélkül kijött.

A ricottát kevés tejjel és vaníliás cukorral kikevertem. Mivel az elején nagyon beleragadt a mixerbe, ezért az előírt két evőkanál tej mellé öntöttem hozzá még egy kicsit, de szerintem túl folyós lett, ahogy a képen is látszik. Így krémmé keverve nagyon ízlett, eléggé hasonlít a mascarponéra. Szitán át kakaóporral szórtam meg. 

A recept eredetije az Örömteli sütés című könyvből származik. 

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...