2011. december 2., péntek

I love főzelék 2. - Spenótfőzelék + néhány sűrítési eljárás

"Popeye, a tengerész, hajóját nem éri vész!" Ettől a főzeléktől köztudottan erősek leszünk, mint a vas. Főleg, hogy elég sok vasat, K vitamint és egyéb vitaminokat tartalmaz ez a disznóparéjfélék családjába tartozó növény. Amire viszont érdemes még odafigyelni, hogy a benne található oxálsav főzött állapotban elősegíti a vesekőképződést.

Hozzávalók:
45 dkg mélyhűtött spenót
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
1 kisebb fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
kevés olívaolaj
tej
csipet szerecsendió
só, bors

Az olajon megdinsztelem a hagymát és kicsit később beletéve a fokhagymát is. Lehúzom a tűzről és beleteszem a spenótot. Felengedem egy csésze vízzel és fűszerezem. Sűríteni többféle módon is szoktam, de talán habarással a leggyakrabban. 

1. Habarás
Ehhez a tejfölben csomómentesen elkeverem a lisztet, majd lassan, folyamatos keverés mellet adok hozzá egy kis tejet. A spenóthoz is öntök egy kis tejet és szépen belekeverem a lisztes tejfölt. Ha állagra túl sűrűnek találom, akkor adok hozzá még tejet. 

2. Besamel
A másik sűrítési eljárással nagyon krémes spenótot kaphatunk, páromnak ez a kedvence. Ilyenkor készítek egy fokhagymás besamelt, és azt keverem össze a spenóttal. Ez úgy készül, hogy egy evőkanálnyi vajat/margarint felolvasztok egy kisebb lábosban, beleteszem az összezúzott fokhagymát, picikét kevergetem, majd adok hozzá egy evőkanálnyi lisztet, mintha rántást készítenék. Ezután lassan felengedem tejjel, végig kevergetem és megvárom míg kellően jó állagúra besűrűsödik. A kellően jó állagot pedig egy sűrűbb palacsintatésztához tudom hasonlítani. 

3. Tojás
A harmadik verzió nagyon egyszerű, édesanyám szokta így készíteni a spenótot, kicsit kiadósabb is lesz tőle. Egy-két tojást felverünk és hozzákeverjük a spenóthoz, amiben gyorsan el is oszlatjuk.

4. Turmixolás
Tejből és vízből tényleg csak annyit adunk hozzá a spenóthoz, hogy maximum ellepje, aztán egyszerűen leturmixoljuk, vagy botmixerrel pürésítjük. Ettől még krémesebb lesz a főzelékünk. Más típusú főzelékeknél is simán alkalmazható, vegyük ki a megpuhult zöldség egy részét, pürésítsük és keverjük vissza a főzelékbe. Ha esetleg így nem lenne elég sűrű, akkor főtt, áttört krumplit is adhatunk még hozzá. Diéta vagy lisztérzékenység esetén is nagyon jól beválik ez a verzió.

A spenót így elkészítve magában is nagyon finom. Feltétként sok mindent adhatunk hozzá, klasszikus szereplő a tükörtojás. Ám ha kicsivel hígabbra készítjük a főzeléket, akkor nyugodtan készíthetünk belőle spenótos lasagnet, vagy kifőzött tésztával elkeverve megsüthetjük a sütőben egy kis reszelt sajttal a tetején. 

5 megjegyzés:

  1. Szia! Ha van kedved próbáld ki a spenót zabpehellyel sűrítését! Nekünk nagyon bejött! Üdv. Aliz

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Aliz az ötletet, ki fogom próbálni! :) Minden jót!

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Őszintén szólva, nem próbáltam még ki... Úgy tudom elképzelni, hogy finomra őrölt zabpelyhet teszel a spenótba,puhára főzöd és botmixerrel egyneműsíted.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...