2011. február 21., hétfő

Lencsesaláta

Ha csak a lencseevésen múlna a meggazdagodás... De ha nem is a gazdagságért, akkor a vitaminokban és ásványi anyagokban való bőségéért megéri fogyasztani. Rengeteg A-vitamin található benne, továbbá vas, kálium, folsav és cink. Fel lehet használni köretként, főzeléknek. Az általam leginkább kedvelt verziója a leves, de a változatosság kedvéért most salátaként készítettem el.


Hozzávalók:
25 dkg lencse
2 evőkanál olívaolaj
1,5- 2 citrom leve
1 kávéskanál porcukor
1 kávéskanál só a lencse főzővizébe
fél kávéskanál só a salátalébe
1 kávéskanál őrölt bors
2-3 fej lilahagyma
1 marék sajt
1 marék bacon kockára vágva
tejfölpötty a tálaláshoz
1-2 babérlevél

A lencsét előtte való nap megmostam és hideg vízbe áztattam. Mielőtt feltettem főni, lecseréltem a vizet, állítólag így később kevesebb "utóhatása" van a lencsefogyasztásnak. A vízbe tettem sót és babérlevelet. Körülbelül 20 percet főztem. A lényeg, hogy ne főjön szét a lencse és közben egyszer-kétszer nem árt leszedni egy evőkanállal a tetején képződött habot. Mialatt a lencse fő, elkészíthetjük a salátalevet. Ehhez összekeverem az olívaolajat, a citromok levét, a porcukrot, sót, borsot, majd ebbe mehet az apróra vágott lilahagyma. Végül a leszűrt lencsét még melegen hozzáadom a hagymás léhez. Ha esetleg az ember méltatlankodik, hogy hol van belőle a nagybetűs HÚS. akkor teszek bele egy marék bacont, meg sajtot, hogy kiadósabb legyen és a tetejére cifrázásként egy kis tejfölt. Melegen és hidegen is szeretem. 

Az alapötlet a www.kreativcafe.hu oldaláról való, ahol a sok hasznos kézműveskedős tipp mellett akad néhány recept is.

2 megjegyzés:

  1. Én lencsefőzeléket készítettem a hétvégén, életemben először, igaz vöröslencséből, de 5 percet sem főztem és püre lett belőle. Nem tudom, hogy olzan is kell-e legyen, de az íze az nagyon finom lett, még fogok készíteni. Nagyon étvágygerjesztő a salátád!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! :)
    A vöröslencsével régóta szemezek, de még soha nem vettem, pedig olyan szép színe van! Még több kedvet hoztál a kipróbálásához :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...