2011. február 16., szerda

Zöldséges rakott krumpli (most éppen cukkínis-répás)

Nagy kedvenc ez a kicsit tán puritán recept, de cserébe kétszer ugyanúgy soha nem készül. A krumpli az egyedüli törzsvendég benne, a többi változik. A sóska végre (!) elfogyott, úgyhogy most valami finomságos dologra vágytam. Ez az lett :) Párom kedvéért mente bele egy kis kolbi, de tény, hogy anélkül sokat veszítene élvezeti értékéből. 

Hozzávalók:
2 darab babacukkíni
2 szál sárgarépa
8 darab nagyobb krumpli
1 vöröshagyma
1/3 szál póréhagyma
darabka kolbász
fél nagy pohár tejföl, de mehet rá egy egész is
reszelt sajt
só, bors, vegeta

Kivajaztam a Hot Pant, ameddig nem volt, addig egy közepes méretű tepsit. A hámozós fázisban szépen mindent megpuculgatok, aztán egy nagy vágódeszkán szeletekre vágom a krumplit, répát, cukkínit. Vöröshagymát kettévágom és úgy "fél"-karikázom fel. A kivajazott sütőalkalmatosságba először szépen sorban a krumpli fekszik bele, aztán a répa, majd a cukkíni és ezt megszórom a hagymával. Most egy kis só, bors, vegeta hármas következik, aztán újra krumpli, répa cukkíni, de msot póréhagyma jön a vörös helyett és kolbászka is kerül rá. Újra fűszerezem, majd tejfölpöttyök kerülnek a tetejére és reszelt sajt. Addig sütöm, míg minden alkatrésze puha nem lesz. Ennek megállapításához persze sűrű kóstolgatás kell :)

Pont olyan recept, hogy szinte bármi mehet bele, ami otthon van. Készült már gombával, karfiollal, brokkolival, paradicsommal, főtt tojással, sonkával dúsítva. A második kép egy korábbi verzióról készült, ezen főtt tojás és gomba is van a krumpli és a répa mellé, valamint egy kis kakukkfűvel fűszereztem.  (Mindkét kép az összeállítás egy-egy fázisát mutatja, de a végleges állapotok valahogy nem lettek megörökítve...) Csak a képzelet és a hozzávalók szabnak gátat. Most épp a nagyitól kaptam két szép babacukkínit, ami megadta az alaphangot. Azért kedvelem még nagyon ezt a receptet, mert nem kell bajlódni a főtt krumpli hámozásával (sosincs türelmem kivárni, míg kihűl) és a főtlen krumplitól valahogy frissebb íze van. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...