2011. március 10., csütörtök

Korbács és csiga, mi az?


Fánk! Egészen idáig fejlődtem (vissza?) :) Bár tegnap hamvazószerda volt, a nagyböjt kezdete, azért ez a kis fánkocska még belefér, főleg, hogy nálunk ma tartják a torkos csütörtököt, bár eredetileg az a hamvazószerda előtti csütörtökre esett. Az ihletet és alapötletet Gál Edith adta. Amint nekiálltam a kinyújtott tésztából kis korbácsokat csavarni, eszembe jutott, hogy miért ne lehetne gyurmázni. Szóval jöttek a csigák is sorban, meg néhány copfocskát is fontam. Egy kicsit azért sokáig tartott így a fél kg lisztből készült kelt tészta feldolgozása.

Egy kicsit megkelt a szentem, ez a legnagyobb tálam, 4 literes
Hozzávalók:
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
40 dkg búzaliszt
3 dkg friss élesztő
2 kis tojás
1,5 evőkanál cukor
3 dl tej
1 dl olaj + a sütéshez
csipet só

Az élesztőt felfuttattam a langyos, cukros tejben. A liszteket összekevertem egy nagy tálban a tojással, sóval, felfuttatott élesztővel, végül az olajat is hozzáadtam és alaposan megdagasztom. Ha kell, adok még hozzá egy kis lisztet, hogy ne ragadjon. Lefedve meleg helyen kelesztettem duplájára. Mivel gyúródeszkám nincs, ezért a lisztezett asztallapra borítottam ki a tésztát. A vékonyra kinyújtott tészta el se fért volna a deszkán, de még az asztalon is nehezen (mondjuk nincs nagy asztalunk). A tésztából csíkokat vágtam és azokat félbehajtva összesodortam, aztán a csíkokból csigák is lettek. Ezután a csigákat és korbácskákat lisztezett tálcára tettem, és még egyszer hagytam kelni. Vigyázni kell, hogy meglegyen a kellő távolság köztük, mert összenőnek kelés közben. Bő, forró olajban kisütöttem őket. Rengeteg lett, azt hiszem a kis kétszemélyes háztartásunknak az eredeti egy kiló liszt negyede is elég lett volna. Ettük vaníliás porcukorral, őszibarack-sárgadinnye lekvárral és áfonyás joghurttal is. De még mindig van... 


3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép ez a fonottasfánk, a csiga is! Nekem ehhez rengeteg idő kellene, szerencsére még Anyukám ellát egy pár kelt tésztával. Azért néha kenyeret is sütök. De ezek a fánkok étvágygerjesztőek.

    Múltkor kérdezted, hogy macerás-é a trombitagomba áztatása. Szerintem nem, mivel egy zacskó az kb. két marék, és egy tésztáravaló adagot egy marékból készítettem, úgy szárazon apróra vágtam, megmostam, és vízben állt a zacskón írt ideig, utána felhasználható volt.

    VálaszTörlés
  2. Köszi Kati! :)
    Hát a kelt tésztákkal még csak ismerkedőben vagyok. Ezeket tényleg sokáig tartott megcsinálni, de azért mert elpiszmogtam a formázással az időt. Ha csak simán kerek fánkokat formál belőle az ember, akkor úgy sokkal gyorsabb. De ez irtó nagy adag lett azért, már párom is vitt a munkahelyére, én is vittem, de még mindig van...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...