2011. május 5., csütörtök

Stir fry zöldségek barna rizzsel

Mostanában kacérkodom az evőpálcikákkal. Egész jól megy már az evés vele (jó, levessel még nem próbálkoztam). Kicsit kisebb falatokat lehet felvenni, mint kanállal, úgyhogy legalább kicsit lassabban eszem így. A gyakorláshoz készítettem egy nagyon kis egyszerű, kínai hatású ételt. Fűszerként csak szójaszószt használtam, az sok mindent feldob. Azért egy kis chili mehetett volna bele, de majd legközelebb.

Hozzávalók:
egy kisebb idei fejes káposzta (30-40 dkg volt)
2-3 sárgarépa
2 nagy fej vöröshagyma
2 tojás (elhagyható)
és sok-sok szójaszósz
1,5 csésze barna rizs
1 evőkanál olívaolaj

Minden zöldséget előkészítünk. A káposztát felvágjuk kockára, a répát gyufaszálszerűre felhasogatjuk, a hagymát meg szintén  nagyobb kockára vágjuk. A rizst feltesszük főni, pici olajjal, kevés sóval és két és félszer annyi vízzel, mint amennyi maga a rizs. A wokot nagy lángon felhevítjük, beletesszük az evőkanálnyi olívaolajat. Ha már sistereg, akkor először a répát tesszük bele, kevergetjük, pirítgatjuk ugyanolyan nagy lángon (ez maga a stir fry), majd pár perc múlva hozzáadjuk a káposztát, azt is kevergetjük kicsit, végül a hagymát. Úgy az igazi, ha minden egy kicsit ropogós marad. Meglocsoljuk szójaszósszal, majd két tojást ütünk bele és azt is gyorsan elkeverjük. Így kiadósabb lesz, ráadásul a szójaszósz megfesti egy kicsit a tojást és hús hatását kelti. Párom örömmel konstatálta, hogy a holnapi ebédjében egy kis husi is lesz, de felvilágosítottam, hogy téved. 

4 megjegyzés:

  1. Jól hangzik, nekem is van egy üveg szójaszószom, amit nem tudtam mire használjak, lehet kipróbálok én is egy ilyesmit vele.

    VálaszTörlés
  2. Szia Kati! Hajrá, nyisd ki azt az üveget, hidd el, nagyon fincsi lesz!
    Bármilyen tésztás, rizses pirított zöldséges dologhoz jól illik. Mi nagyon szeretjük!

    VálaszTörlés
  3. Tetszik ez a recept. Így legalább közelebb hozzuk Ázsiát!

    VálaszTörlés
  4. Egy igazi szakácstól ez nagy megtiszteltetés :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...