2011. október 27., csütörtök

Csicseriborsó tökösen VKF! 45.

Egy különleges egytálétellel "nevezek" a 45. VKF! fordulójára. Az egész Csiperke receptjével indult, nem is tudom illik-e VKF!-re kölcsönvett recepttel indulni, de hát Csiperke tehet róla, mert annyira étvágygerjesztő képet tett fel! 
A beáztatott csicseriborsó már ott figyelt a konyhapulton, a tök csak később lépett a képbe, de ez így volt jó. Itt próbáltam ki először az Indiából hozott egyik fűszert, valóban kurkuma, ahogy gyanítottam :)

Hozzávalók:
10-12 dkg csicseriborsó
1 teáskanál szódabikarbóna
20-30 dkg sonkatök
250 gr konzerv aprított paradicsom
1,5 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
1 evőkanál citromlé
2 teáskanál gyömbérpor
1 teáskanál egész kömény
4 evőkanál ketchup
2 evőkanál kókuszreszelék
1 teáskanál chili
fél kávéskanál szerecsendió
fél kávéskanál fahéj
fél teáskanál kurkuma
1 evőkanál  barna nádcukor
kevés olaj


A tetemes lista ellenére nem egy egetrengető dolog tető alá hozni a dolgot. A csicseriborsó és a paradicsom az alapja, de a tök benne például már a krumpli helyét foglalja el. 
A csicseriborsót előtte való nap beáztattam jó sok vízbe. Elsőnek tettem fel főni a szódabikarbónával együtt, hogy gyorsabban kész legyen. Aztán a hagymát megdinszteltem, hozzáadtam a köményt, a fokhagymát és a gyömbért, majd a citromlevet, paradicsomot és ketchupot. A tököt meghámoztam, kis kockákra vágtam és az is ment a többi közé. Fél pohár vizet öntöttem hozzá. Adtam hozzá még chilit, cukrot, fahéjat, kurkumát, szerecsendiót és jól összekutyultam. Érdemes egy nagyobb lábasban készíteni, de leginkább a wokserpenyőt ajánlom. Amikor a tök már majdnem megpuhult, kicsit megsóztam és hozzákevertem a már megfőtt csicseriborsót és egy kis kókuszt is. Az ötlet a tamil szakácsnőnktől jött, abban a tartományban szinte mindenbe raknak kókuszt. A kisebbik már barna kókuszt kettécsapják és a belét eszközzel kiszedik. Az eszköz úgy néz ki, hogy fémből van, egy talpból kinyúlik egy ág, aminek a végén kerek, lapos és recésszélű fej van. Ezen néhányszor megtekerik a fél kókuszt és így kijön a reszelék. Ez a friss reszelék sokkal semlegesebb ízű, mint a szárított, úgyhogy az utóbbiból csak 2 evőkanállal adtam az ételhez. Egy főtt tojással tettem kiadósabbá a fogást. 

A recept alapja Csiperke blogjáról származik. Az elkészítésben szinte teljesen az ő instrukcióit követtem, de a fűszerezésen változtattam, valamint a krumpliból tök lett. Köszönet érte!

4 megjegyzés:

  1. Jól hangzik ez a csicseriborsós sütőtökös pályázó! Gondolom konzerv csicseriborsóból is el lehet készíteni(lusta disznó vagyok....)

    VálaszTörlés
  2. Még sosem ettem csicsriborsót, de még nem is láttam, szét kell nézzek jobban az üzletekben, mert nagyon jól hangzik a recepted.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon klassz recept:) Mindig van otthon csicseriborsó konzervem, mert gyakran használom.Sütőtök is van éppen itthon:)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Móni és Trollanyu!

    Persze, konzervből is el lehet készíteni, sőt Csiperke is abból főzte a krumplis verzióban.

    Kedves Kati!

    Én a piacon szereztem be, ahol lehet mákot-diót, stb. kapni. Konzervet még sosem vettem, de gondolom azt meg nagyobbfajta hipermarketben esetleg. Elég sok jótékony hatása van és sok benne a rost meg a fehérje.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...