2011. december 18., vasárnap

Gombakrémleves VKF! 46.

Vega koszt és fabula, vagy vega krónika és fogás a 46. VKF! témája. Akik olvasgatták a blogot, azok tudják, hogy mióta Indiában voltam (kb. fél éve), azóta nem igazán eszem húst, csak halat és egyéb tengeri herkentyűket 2-3 hetente. Ebben semmiféle miszticizmus, különcködés, térítés nincs a részemről és nem is egy igazán tudatos döntésről van szó. Csupán így alakult. Még csak örök érvényűnek sem tartom. 
Kint nem éppen az EU-szabványoknak megfelelő méretű ketrecekben tartják a levágandó csirkéket és erről nem az újságból, tévéből szereztünk tudomást.Ilyen formában látni azokat az állatokat, amiket később megeszünk és nem csak úgy előrecsomagolt, tálcás combokként, egészen más élmény, de itthon ennek nem kellett volna visszatartania a húsevéstől. Ám azt hiszem, hogy 1,5 hónap elég volt, hogy átálljon a szervezetem. Egyszerűen nem kívántam a húst. Amikor hazajöttem, akkor is tökfőzeléket "rendeltem". Szóval így vagyok azóta ezzel. De ha újfent megkívánnám a húst, nem mondanék nemet magamnak. 
Páromnak főzök husit, de nem érzem úgy, hogy kétfelé kell főznöm, mert valahogy mindig  megoldom. Sokszor lefagyasztok neki kisebb adagokban pörköltet, töltött paprikát és így ő is elégedett többnyire. 
Főzelékek mellett most a krémelvesekért rajongok még menthetetlenül, úgyhogy a fabula után itt a koszt is.

Hozzávalók 2 személyre:
20 dkg csiperke
fél fej hagyma
1 evőkanál olívaolaj
fél kispohárnyi tejföl
2,5 dl víz
2,5 dl tej
1 babérlevél
só, bors
pirított kenyérkocka

A hagymát megdinszteltem az olajon, majd rátettem a szeletekre vágott csiperkét. Sóztam, borsoztam, kevés vizet öntöttem alá, beletettem a babérlevelet is és fedő alatt megpároltam. Amikor már puha volt a gomba, kivettem a babérlevelet és a tejet, vizet hozzáöntve botmixerrel pürésítettem.Utána a tejfölt is belekevertem. Egyébként lehet vajon dinsztelni a hagymát és tejszínt tenni bele, ha kiadósabb levesre vágyunk.

2 megjegyzés:

  1. Áldott, Békés Ünnepeket kívánok Nektek:)

    VálaszTörlés
  2. Békességet, boldogságot, csengőszót és gyertyalángot. Ajándékot, szeretetet s mindent, ami fontos neked, ajtód elé fehér bársonyt, így kívánok neked szép és boldog Karácsonyt!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...