2014. március 15., szombat

Kuglófkoszorú kókuszliszttel

Gluténmentes, alacsony szénhidráttartalmú, ám magas rosttartalmú, röviden ennyi, hogy miért is jó a kókuszliszt. Várandósságom alatt jobban kellett figyelnem a szénhidrátbevitelre, de teljesen lemondani nem kell a finomságokról. A kókuszliszt beszerezhető bioboltokban, internetről, mi magunk is ledarálhatjuk a kókuszreszeléket kávédarálón. Én a piacon a magosnál vettem. A sima lisztet azért nem mindenben váltja ki, de érdemes kísérletezni vele először talán keverve más lisztekkel a recepteknél.

Az amerikai palacsintához például nem vált be egy az egyben kiváltva a fehér lisztet. Érdekes trutymó lett, sokkal több tejet kívánt, és a végül császármorzsaként ettük meg :)

A mostani receptben viszont csak kókuszlisztet használtam, és így is kiváló lett a tésztája. Az ötletet Hétszínvilág piskóta receptjéből merítettem.


Hozzávalók:
8 dkg kókuszliszt
6 tojás
10 dkg cukor/barnacukor/nyírfacukor
90 ml olaj 
1 evőkanál vaníliás cukor
fél teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál só
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor a tészta felébe

Töltelékhez:
25 dkg sovány túró
3 evőkanál méz
5-10 dkg málna

Tetejére:
vaníliás pudingpor
4 dl tej
2 evőkanál cukor

A tojásokat a cukorral habverővel fehéredésig kevertem. Aztán hozzáadtam a többi hozzávalót, legvégül a kókuszlisztet kevertem el benne. Olajból extra szűz olívaolajat használtam, amit így utólag nem ajánlok, mert egy kissé zöldes árnyalata lett tőle a tészta nem kakaós részének :) A tészta felét beleöntöttem a szilikon kuglóf formába, a maradékban elkutyultam a kakaót és az is ment a formába. Villával egy kicsit el lehet még kavargatni benne a kétféle tésztát, hogy mintás legyen a megsült tészta, de ez nem lényeges mozzanat. Aztán előmelegített sütőben 50 percig sütöttem. A sütési hőmérsékletet a közel három évtizede hűségesen szolgáló tűzhelynél képtelenség megállapítanom, úgyhogy 40 perc tájékán javaslok egy tűpróbát. Ha a tésztába szúrt tűre már nem ragad, akkor megsült. 

A formából kiborítottam és hagytam hűlni a kuglófot. Amíg sül, vagy hűl el összekeverhetjük a töltelékhez valót. A nyáron eltett fagyasztott málnából használtam hozzá, de mehet bele befőtt meggy, vagy friss bogyós gyümölcs is. A félbe vágott kuglófot megtöltöttem a túrós töltelékkel, majd kissé sűrűbbre főzött vaníliás pudinggal leöntöttem, és megszórtam fahéjjal.






Ti használtok kókuszlisztet? Van valami jó kis bevált receptetek, amit megosztanátok? 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép kuglófot alkottál, biztos finom is! Szép az oldalad! További sok örömet benne Üdv. Kiss Mónika (hétszínvilág ) :-))))))

    VálaszTörlés
  2. És ne haragudj, még egy megjegyzést hozzáfűzök. Az elején írod, hogy kókuszlisztet készíthetünk úgy, hogy ledaráljuk a kókuszreszeléket.
    A maglisztek nem azonosak a darálmányokkal!! A maglisztek olajtalanított termékek. Ezért máshogy is viselkednek, sokkal több nedvességet szívnak fel. Nem helyettesíthető a darált kókusz meg a kókuszliszt egymással. Ez gyakori tévedés a receptekben, és tényleg csak azért szólok, mert tudom milyen bosszantó, ha utólag derül ki, hogy a recept készítője mit is használt lisztet, vagy darált magot ( ugyanez a helyzet a mandulával is, és egyebekkel.)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...