Ebédről maradt egy kis krumpli, meg egy fél fej káposztát már megint kerülgetek, hogy mibe tudom még elhasználni. Ez örök probléma nálam, mivel ketten nem bírunk a káposztával, hiába válogatom ki többnyire a legkisebbet. Úgyhogy közös erőfeszítéssel az esti film mellé készítettünk káposztás tócsnit egy kis tejfölös mártással. Nálunk piroska néven futott a sok pirospaprika miatt és nyersen lereszelt krumpliból készült, pároméknál édesen ettük és ott a maradék krumplipüréből készült. Erre a receptre (és a nevére is) igaz, hogy már több szokás, mint ahány ház...
Hozzávalók:
2-3 nagy darab krumpli, megfőzve
1-2 tojás
egy marék kis kockákra vágott káposzta
2 gerezd fokhagyma
annyi liszt, amennyit felvesz
só, bors, őrölt pirospaprika, köménymag
olaj a sütéshez
1 kis pohár tejföl
A krumplihoz hozzáadom a tojásokat, a fűszereket és összetöröm krumplinyomóval. A liszt negyedét most teljes kiőrlésű rozsliszt tette ki, de mehet bele nagyobb arányban is. Végül forró olajban kisütöttem a lapos kis pacává formált tésztát és melegen sós, borsos tejfölbe mártogatva ettük meg. A tejföl kikeverésénél jutott eszembe, hogy nagyon jól ment volna egy kis köménymag a tócsniba, úgyhogy raktam egy keveset a tejfölbe pótlásként.
Látom te is újrahasznosítasz. Biztos fincsi lett.
VálaszTörlés