2011. február 26., szombat

Zöld tippek a konyhában

Forrás: canaislupus.blogspot.com
Idén nyáron önkéntesként kapcsolatba kerültem az Ökoszolgálat Alapítvánnyal. Zöld krajcár című kiadványuk Sütés-főzés című fejezete alapján (kicsit kiegészítve, kicsit meghúzva) írtam ezt a posztot, ami praktikus tippekkel szolgálhat a tekintetben, hogyan tudunk energiát és pénzt spórolni, amivel a bolygónknak és a pénztárcánknak is jót teszünk. Kit az egyik, kit a másik és van, akit mindkét érv megfog. A lényeg, hogy mi magunk is tehetünk a környezetvédelemért, vagyis saját magunkért. Igen, a konyhában is.



Elektromos kütyük a konyhában
Az elektromos konzervnyitó és borsőrlő, a morzsaporszívó, stb. Áramfalók és egy idő után a kredenc tetején fognak porosodni. Gondoljuk át, valóban szükségünk van-e a kütyüre, mielőtt megvesszük. Ha nehéz összerakni, tisztítani, kisebb az esélye, hogy használni is fogjuk. Ha úgy ítéljük, meg hogy valóban elengedhetetlenül szükségünk van egy-egy ilyen kütyüre a konyhában, lehetőleg az energiatakarékos változatot válasszuk. 
Ha használunk mosogatógépet, akkor ügyeljünk rá, hogy tényleg maximálisan legyen kihasználva, ne két pohárért és két tányérért indítsuk be. 
Páraelvszívó helyett jó időben üzemeltessük az ablaknyitás funkciót. 

Bevásárlás
Vigyünk mindig magunkkal bevásárló táskát, vagy hátizsákot , hogy megelőzzük a műanyag zacskók, táskák felhalmozódását otthon.
Lehetőleg sétáljunk el a boltig, vagy menjünk kerékpárral.
Vegyünk minél kevesebb agyoncsomagolt terméket, a csomagolás költségeit is velünk fizettetik meg, több szempontból is.
Lehetőleg vásároljunk magyar termékeket, azok kevesebbet utaznak, mint a külföldi társaik, de ha a helyi piacon helyi termelőktől szerezzük be az árut, az a legjobb.
Válasszuk a nagy kiszerelésű termékeket, így kevesebb hulladék keletkezik.
Részesítsük előnybe az idénytermékeket.


Sütés-főzés
Használjuk a fedőt főzéskor, fedő nélkül kétszer annyi energiát igényel fél liter víz felmelegítése, mint fedővel.
A krumplit és a zöldségeket annyi vízben főzzük meg, amennyi éppen ellepi őket. Több víz felmelegítése több energiát igényel.
Mindig használjunk az edény méretéhez illő gázrózsa vagy főzőlap méretet és ne érjen túl a láng az edény peremén, mert ez akár 30 százalékkal is megnövelheti az energiafogyasztást.
Ha kevesebb olajat használunk, kevesebb veszélyes hulladék keletkezik.
Csak annyi vizet forraljunk, amennyire szükségünk van.
Ne nyitogassuk a sütő ajtaját feleslegesen, mert hőveszteséggel jár, mellesleg sok süteménynek nem tesz jót. A sütés vége előtt néhány perccel nyugodtan elzárhatjuk a gázt, a maradék hőt így kihasználjuk.
Tiszta sütő, rendes konyha, ugyanis a tiszta sütő jobban visszaveri a hősugarakat, így hatékonyabb.
Forrás után vegyük kicsire a lángot, nem fog tovább tartani a főzés ideje, de energiát spórolhatunk.
Érdemes beszerezni egy kuktát, a római edénnyel is energiát takaríthatunk meg.

Mosogatás
Ezt a részét utáltam a legjobban a konyhai ténykedésnek, de manapság már egészen meditatív állapotba tudok merülni közben. Perverzió? Lehet...
Az egyik hasznos kis huncutság, amivel sok vizet lehet spórolni, az a perlátor nevű kütyü. Pár száz forintért beszerezhető, a vizet levegővel keveri.
A nagyon szennyezett edényeket áztassuk mosogatás előtt mosószódás vízbe. 
Ne használjunk durva vegyszereket, vegyünk környezetbarát mosogatószert.
Kezdjük a tisztább edényekkel és hagyjuk a végére a koszosabbakat. Így egy vízben letudhatóak.
Az ecet és a citrom kitűnő segítség itt is. Az ecettől száradás után nem lesznek foltosak az edények, a citrom nagyszerű fertőtlenítő (pl. vágódeszka).

Forrás: tisztajovo.hu
Hulladékkezelés
A leglényegesebb, hogy előzzük meg a hulladék keletkezését. 
Részesítsük előnyben a visszaváltható üveget és műanyag flakont.
Ha mégis eldobhatót veszünk, akkor kilapítva vigyük a szelektív gyűjtőbe. Igaz ez a nem szennyezett papírcsomagolásra, kimosott konzerves dobozokra, stb.
A kimosott üvegekbe tehetünk el savanyúságot, szörpöt, lekvárt
A használt háztartási sütőolajat összegyűjtve vigyük hulladékudvarba. 
Ha van lehetőségünk rá, komposztáljunk.
Ne használjunk papírkapszlit a muffinhoz, az is csak a kukában landol.
Száraz kenyeret, zsemlét, ne dobjuk ki, hanem reszeljük le morzsának.
Amit lehet, készítsünk el otthon, így csomagolásból származó hulladékot csökkenthetjük.

Remélem, tudtam mindenkinek egy pici újat mondani, de egyben azt is remélem, hogy a fent leírtakból sok tippet ismertek és használtok. Sajnos én magam sem, tartok be mindent mindig az itt leírtak közül, de a szándék szerintem lényeges. Egy-két dolog betartásával, ha még apróságnak tűnik is, tehetünk valamit. 

Nektek milyen tippjeitek vannak a konyha zöldebbé tételére? (az ecseten kívül :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...