2011. április 5., kedd

Naan-kenyér + felhívás

Indiában sok helyütt fogyasztják a naant, evőeszközök helyett többnyire a kezüket használják és ilyen lepénykenyér darabokkal tunkolják ki ügyesen a szaftokat. Nem árt a gyakorlás :)  20 perc alatt megvan az egész, vacsorára kitűnő egy kis salátával, mártogatni valóval. 

Egy kis ízelítő, hogy mi is a különbség a naan és a chapati (hívják még rotinak is) között. A naan-kenyér vagy élesztővel, vagy sütőporral, szódabikarbónával készül, míg a chapati eredetileg csak víz, liszt és só felhasználásával. Ezen kívül máskor és más ételekhez fogyasztják őket, valamint eredetileg másfajta lisztből készítik őket. 

Hozzávalók 4 darabhoz:
20 dkg búzaliszt
5 dkg kukoricaliszt
1,7 dl tejföl
1 kiskanál szódabikarbóna
2 kiskanál olívaolaj
1 kiskanál só

A hozzávalókat összegyúrjuk, hogy lágy tésztát kapjunk. Négy felé osztjuk, majd lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát és forró teflonserpenyőben mindkét oldalát megsütjük. Nem kell alá olajat tenni. Amikor kezd felhólyagosodni az egyik fele, akkor megfordítjuk és kis ideig sütjük a másik oldalát is. A kisült naan-kenyereket egymásra helyezzük és konyharuhával lefedjük, hogy melegen maradjanak. 

A recept az Örömteli sütés című könyvből származik. Ott joghurt szerepelt tejföl helyett, valamint 25 dkg búzalisztet írtak.

Felhívás:
Mostantól a blog jobb oldalán láthattok egy bannert FreeRice néven. Ez egy nonprofit honlapra mutat, amit az ENSZ World Food Programja üzemeltet. A honlapnak két fő célkitűzése van: az éhezés megállítása és ingyenes oktatást biztosítani mindenkinek. Nagyon jó kis tesztek vannak a honlapon, lehet nyelvtudást fejleszteni, de vannak földrajzi és matematikai kérdések is, valamint festményfelismerés, stb. Egyrészt szórakoztatóak, másrészt hasznosnak ezek a kis feladatok, ráadásul minden helyesen megválaszolt kérdés után 10 szem rizst adományoznak éhező embereknek. Nekem elsőre kicsit abszurdnak tűnt a dolog, hogy itthon kattintgatok és ebből másnak kaja lesz, de a kezdeményezés 2007 óta működik. Lehet csatlakozni csoportokhoz is és együtt rizsázni :) Próbáljátok ki, ha van kedvetek!

Bonca blogján keresztül találtam rá a FreeRice-ra. Köszönet érte!

6 megjegyzés:

  1. Titi! Nagyon örülök ennek a receptnek! Pár hete - amikor kimenőt kaptam az uramtól - voltam Pesten a barátnőmnél, és elvitt egy nagyon jó indiai étterembe. Ott ettem életemben először naant és onion bhajia-t, meg persze mást is, de ez a kettő ízlett a legjobban. Az onion bhajia-t már kipróbáltam, ezt is ki fogom! Kösziiiiiiii!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szivi! :) Az én kedvenc indiaim egyenlőre a Hathi kifőzde, ami az Árpád híd közelében van. Sokaktól hallottam már, hogy ez a legjobb, de mást még próbáltam. Mondjuk most vettünk a párommal egy kupont indiai étterembe, mielőtt kiutazok, felkészítem magam az ottani ízekre :)

    VálaszTörlés
  3. Szerencsés vagy, hogy eljutsz Indiába. Én az Indigo étteremben voltam (Jókai u.), most újra megnéztem a weboldalukat :)
    Kirándulás vagy munka lesz?

    VálaszTörlés
  4. Önkéntes munka lesz, két hónapra megyek egy iskolába, de ez amolyan bentlakásos suli, mert sok árva gyerek is van. Már intézem az oltásokat, a vízumot, stb. Itt írtam róla még egy kicsit: http://ilikekonyha.blogspot.com/2011/02/foldimogyorovajas-pores-csirkemell.html
    Nem akarom utazós bloggá alakítani a "receptfüzetem", de azért időnként beszámolok, mit ettem kint :)

    VálaszTörlés
  5. Várom a recepteket mindenképpen!!!! :)))

    VálaszTörlés
  6. Igyekszem, bár a nethozzáférés korlátozott lesz, de néha csak sikerül :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...