2011. augusztus 18., csütörtök

Őszibarack-szeder lekvár

Kedves Blogtársak, Olvasók! 
Köszönöm az érdeklődésetek, hazajöttem épségben. Még mindig furcsa itthon, pedig már két hete európai levegőt szívok. Azért lassacskán akklimatizálódom, visszatérek valamilyen kerékvágásba, de már biztos nem a régibe. Ezt az is jelzi, hogy hirtelen zsúfoltnak érzem az itthoni életem és nagyban szortírozni kezdtem, hogy kicsit fellélegezhessünk (és hogy elférjen az a rengeteg új cucc, amit kintről hoztam :) Kicsiny konyhámba is hoztam néhány új dolgot, majd alkalomadtán megosztom veletek mi mindent. 
Az első hetet anyukám védőszárnyai alatt töltöttem itthon, úgyhogy neki is álltunk befőzni ketten. A szederbokor szerencsére roskadozott a kert végében, úgyhogy rám várt a feladat a termés begyűjtésére, amíg anyu fogta a létrát. A magvaváló barackkal már könnyebben elbántunk. 

Hozzávalók: 
1 kg szeder
2,5 kg őszibarack (előkészítve)
1 kg cukor
4 tasak dzsemfix 3:1

A leszedett szedret óvatosan átmostuk a zuhany alatt egy nagy szita segítségével. A barackot kimagoztuk, meghámoztuk. A gyümölcsök felét kézzel jól összedzsamáltuk, nem kell hozzá mixert összekoszolni. A dzsemfixet 4 evőkanál cukorral elkevertük és a gyümölcshöz öntöttük. Az egészet egy nagy lábosban (mi a bográcsot használtuk) feltettük nagy lángon főni, nekem jutott a kevergetés, amíg anyu az üvegeket mosta, úgyis szokva vagyok a meleghez :) Amikor forrt, a maradék cukrot hozzáadtam és újabb forrásig szintén nagy lángon kevergettem, majd 3 percig hagytam nagy lángon zubogni és innen már csak az üvegekbe töltés maradt, ami a kedvenc részem. Lezárás után 5 percig fejre állítottuk az üvegeket, majd egy nagy kosárba pakoltuk őket és jól bebugyoláltuk pokrócokkal. Jó sok üveggel lett, igaz mi a kisebb üvegeket pártoltuk. Nagyon jó együtt lekvárt befőzni, mindenkinek csak ajánlani tudom, együtt nem is olyan nagy munka és hamarabb is eltelik az idő. Másnap lecsót főztünk be anyuval, de arról majd egy másik posztban. 


7 megjegyzés:

  1. A szeder őszibarack párosítást kóstoltátok már, vagy ez lesz az első?
    Nemrég volt szerencsém házi szederlekvárhoz, azt hiszem a legfinomabb gyümölcslekvár amivel találkoztam valaha. El tudnám képzelni vaníliafagyi tetején is :)
    Indiai beszámoló a csoptársaknak várható?
    Üdv. B.

    VálaszTörlés
  2. Akkor épségben hazatértél, gondolom anyukád, a párod nagy örömére. És máris nem tétlenkedtél, hanem dzsemet főztél. Nagyon jól hangzik a szeder-barack párosítás, mindkettőt nagyon szeretem, sajnos szedret ezer éve nem ettem, itt nálunk nem nagyon van, piacon meg nagyon drága.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Bonca és Kati!

    Tavaly is kóstoltuk már ezt a párosítást, nagyon bejött :) Hát én is el tudom képzelni fagyi tetején, sőt, ha végre rászánom magam és megcsinálom a begyűjtött házi vaníliás fagyit, akkor be is számolok majd az ízorgiáról :)

    Hát Kati, javaslom a szederbokor telepítését valahogy a kertetekbe... Én is néztem a piacon, hogy aranyárba mérik... Tavaly nem volt annyi termés a bokron, de akkor a közeli erdőből egészítettük ki, mert szerencsére ott is terem.

    VálaszTörlés
  4. Üdv itthon kedves "vándor". Aklimatizálódj még egy kicsit, aztán jöjjenek a beszámolók :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Viki!

    Ígérem fognak jönni, még egy kis erőt gyűjtök hozzá, meg még utolérem magam otthon és jönnek majd, mert hoztam kintről szakácskönyvet is :)

    VálaszTörlés
  6. Örülök, hogy szerencsésen hazaértél.... majd jövök :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon finom lekvárokat készítesz. Ebből kijönne egy igazi finom fagyi is:))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...