2011. december 14., szerda

Kéksajtos krémleves

December elején abban a szerencsében részesülhettem, hogy elutaztunk meglátogatni egyik barátosnémet Amszterdamba, aki ott tanul. Ez a város és a környéke engem lenyűgözött, holott jobban rajongok a melegebb, mediterrán országokért. A látogatás egyik hozománya lett, hogy hoztunk holland kakaót és sajtokat, meg persze egy kis édességet :) Nem ragaszkodtunk annyira a hagyományosan holland edami és gouda sajtokhoz, hoztunk kóstolóba brie sajtot, valamilyen kéksajtot és egy borsos sajtot is. A tájékozódást egy cseppet megnehezítette, hogy angolul és németül nem nagyon van kiírva a termék neve és összetétele (így vettünk sampon helyett balzsamot és húsmentes saláta helyett húsosat), de a sajtoknál nem nyúltunk mellé, mind nagyon finom. 


Hozzávalók (2 személyre):
3-4 szem krumpli
egy póréhagyma harmada
5-6 dkg kéksajt
2 dl tej
kevés olívaolaj
só, bors

A póréhagymát kevés olívaolajon megfonnyasztom. A megpucolt, kis kockákra vágott krumplit hozzáadom és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Sót a sajt függvényében tegyünk bele, borsot pedig ízlés szerint. Ha a krumpli megpuhult, adjuk hozzá a tejet és a sajtot apró darabokban. Várjuk meg, míg felforr, aztán botmixerrel pürésítsük. Nagyon gyorsan elkészül, akár vacsorára is kitűnő így télen egy nagy bögre meleg krémleves. Csak már esne hozzá egy picit a hó is :)

A recept alapja innen származik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...