2012. augusztus 30., csütörtök

Savarin, a részeges koszorú

Párom születésnapjára szántam ezt a süteményt. A tésztája kellemesen laza volt, de másnapra kissé morzsálódott. A tejszínt, hiába vettem piacon házit, nem sikerült rendesen felverni, így a tészta beitta. Nagyon szomjas volt, na. 


Hozzávalók: 
8 dkg puha vaj
0,6 dl tej
18 dg liszt
2 dkg élesztő
1,5 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
csipet só

4 evőkanál baracklekvár
15 dkg habtejszín
3+1 evőkanál cukor
30 dkg gyümölcs (málna, áfonya, szeder)
0,8 dl fehérbor
pár csepp rumaroma


Az élesztőt felfuttattam a tejben, amibe egy pici cukrot tettem és előtte langyosra melegítettem. A liszt közepébe mélyedést készítettem, bele az élesztő, összekevertem, majd a tojásokkal, vaníliás cukorral, 1,5 evőkanál cukorral, vajjal és csipet sóval együtt a robotgép dagasztó karjával egyenletes tésztává dolgoztam. Beleöntöttem a szilikon kuglófformába és meleg helyen egy órát kelesztettem. Szépen feljött, előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütöttem. Utána 5 percet hagytam a formában, majd kiöntöttem. Legalább 12 órán keresztül ezután pihentetni kell. Egyik este kisütöttem és másnap este díszítettem fel. 

1 dl meleg vízben elkevertem 3 evőkanál cukrot, majd hozzáadtam a bort (félszáraz, édes fehéret) és pár csepp rumaromát. A tésztát megszurkáltam alaposan, visszatettem a formába és teáskanállal egyenletesen, lassan meglocsoltam a boros folyadékkal. Hagytam, hogy beszívja, majd kiborítottam a formából és megkentem a lekvárral. Saját készítésű idei őszibaracklekvárt használtam, hamarosan jön a receptje. A gyümölcsökkel megtöltjük a közepét. Felverjük a tejszínt egy evőkanál cukorral, már ha engedi magát... és a maradék gyümölccsel, meg tejszínnel díszítjük. 

Az eredeti recept az Örömteli sütés című szakácskönyvből származik. 


1 megjegyzés:

  1. Szia Titi!

    Kati Játékában Te írtál nekem a sorban, így én vagyok hivatott arra, hogy meglepjelek valami apró ajándékkal! Légyél szíves megírni a címed, ahová érkezhet majd a meglepi. Kicsit gondolkodom, hogy mit, de biztos örülni fogsz majd neki... :o)

    kbarakonyi@gmail.com

    Kriszti

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...