2012. szeptember 12., szerda

Házi túró és író - Home made cottage cheese and buttermilk

A véletlen műve volt az egész. Hétvégén nem voltunk itthon és maradt egy liter házi tej a hűtőben forralatlanul. A tetején már vastag zsírréteg keletkezett, meginni már nem lehetett. Na de a házi tej nem adja meg magát ilyen könnyen. 

Hozzávalók: 
1 liter házi tej
ízlés szerint só

Lábosba öntöttem és felforraltam. Megvártam míg teljesen kihűl. Egy tiszta konyharuhába öntöttem, ami alá egy edénybe felfogtam a kicsurgó írót. Öblítő helyett ecetet használok, így nem lett öblítőízű túróm. Kicsit kicsavartam, hagytam még egy órát csöpögni és kész is volt. Mivel nem tudtam még, hogy mi lesz belőle, ezért nem is sóztam meg. Körülbelül fél liter írót és 10-15 dkg túrót nyertem.


A felhasználásuk sokrétű, az írót akár magában is lehet inni, egészséges, frissítő ital. 


Accidentally I forgot one liter milk in the fridge. It was normal milk form the cow. The milkfat and the other thing was already separated when I noticed it. But you can still use it if it is real milk. 

Ingredients:
1 liter milk
a little bit salt

I poured the milk into a pot and boiled it. After it got cold again I poured it to a clean kitchen cloth over another pot. The juice what was coming out is the buttermilk. I experienced in Turkey that what they call ayran it is translated as well buttermilk, but ayran like liquid yoghurt. This buttermilk has got another color, it is refreshing, you can drink it plain. 

From the rest of it I gained cottage cheese. I hanged up the milkfat in the the kitchen cloth over the tap, untwisted it a little and let it there for an hour. Now I didn't added to it the salt, because I didn't now for what will I use. For this procedure it is important the kitchen cloth must be washed whitout rinse because then it will have the taste of that. I gained around half liter buttermilk and 10-15 decagramme cottage cheese. 

Later I will post too, what can you do from that. 

Dictioanry:
cottage cheese - túró
buttermilk - író/ayran
boil - forral
pour - önt
kitchen cloth/towel - konyharuha
milkfat - tejzsír
pot - fazék
tap - csap

2 megjegyzés:

  1. Jártam már én is így:) Azt akarom még kérdezni, hogy ha ecetet használsz öblítő helyett az nem éryik a ruhákon? Sok helzen olvastam, hogy egészségesebb, lehet én is áttérek.

    VálaszTörlés
  2. 10 %-os ecetet teszek hozzá két-három evőkanállal, a többi víz. Amikor kint száradnak a ruhák, egyáltalán nem érződik, télen néha egy picit. Régen tettem bele pár csepp illóolajat is, de elfogyott, aztán nem nagyon foglalkoztatott a dolog. Jó a színőrzés miatt is, meg kevésbé káros a környezetre és olcsóbb is.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...