2011. február 22., kedd

Földimogyóróvajas-pórés csirkemell

Itt a nagy alkalom bejelenteni egy ilyen indiais ízvilágú receptnél, hogy igen (ellágyultam és még mindig alig hiszem el), de igen, megyek Indiába, két hónapra önkéntesként! :D Egy pár napja már tudom agyilag, de még olyan nehéz elhinni, hogy 22 jelentkezőből a triumvirátus egyik tagja lehetek. Csak úgy dióhéjban: egy katolikus iskolába megyek Tamil Nadu tartományba (legdélebbi csücsök), ahol 4-17 éves gyerekekkel kell foglalkozni, programszervezés, tanulás, ilyenek. Két hónapig tart a projekt. Étkezés a gyerekekkel együtt a menzán, kivétel szombat és vasárnap. Kíváncsi vagyok, milyen lehet egy indiai vidéki iskolában a menza :) Net is lesz, remélem néha be tudok majd számolni! 

Hozzávalók:
0,5 kg csirkemellfilé
1 szál póréhagyma
2,5 evőkanál földimogyoróvaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál barnacukor
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál madras curry
1 evőkanál curry
1 teáskanál őrölt gyömbér
kevés víz
só, bors
1 evőkanál szezámmag

Az alapötlet Stahl Judit egyik szakácskönyvéből származik, amit már régen visszavittem a könyvtárba (Igen, lehet könyvtárból szakácskönyvet is kölcsönözni, ami szerintem nagyon megéri, sok szempontból.) Viszont lusta voltam pontosan leírni a receptet, úgyhogy emlékezetből főztem, még a recept eredeti nevére sem emlékszem. Hát ennyit a megbízhatóságról, de attól még a kaja nem lett rossz.
A vöröshagymát felaprítom és serpenyőben (ez most wokban készült, rá vagyok kattanva :) olívaolajon kicsit megfuttatom. Utána jöhet hozzá a darabokra vágott csirkemell és a zúzott fokhagyma. Sózom, borsozom. Amikor a husi már majdnem jó, hozzáadom a mogyoróvajat, a felkarikázott póréhagymát. Jól elkeverem, majd jön a madras curry, curry (aki bírja a csípőset, az tegyen bele két evőkanál madras curryt, vagy ahogy a párom nevezi, 'madaras körri' ), gyömbér, szezámmag, barnacukor és végül a citromlé. Vízzel hígítom, amilyen állagúra szeretném. Kicsit összerottyantom, barnarizzsel tálalom. Amíg a rizs fő, addig elkészül a csirke is. Ezzel a recepttel gyorsan lehet egy különleges ízvilágú, finom ebédet összehozni.

4 megjegyzés:

  1. India??? Nem semmi! Remélem tényleg fogsz tudni beszámolókat írni, én nagyon kíváncsi leszek rájuk! Ez a kaja, felkeltette az érdeklődésemet, kipróbálásra kerül. Már csak annyit árulj el nekem, hogy mi az a madras curry???

    VálaszTörlés
  2. Igen :) Még mindig csak bambulok, pedig már intézem az útlevelet, jönnek a felkészítő képzések, stb.
    A madras curry itt lapul mellettem és súg nekem a hozzávalóit illetően, mert hogy ez egy fűszerkeverék (ennyi kb., amit magamtól tudok róla). Van benne koriander, kurkuma, chili, mustármag, rómaikömény, lepkeszegmag, fokhagyma, só és édeskömény. Keleti fűszerboltokban lehet kapni, az 50 gr volt 200 ft körül. De ha nem teszel bele, az sem baj, amikor először készítettem én is kihagytam.

    VálaszTörlés
  3. Hú, hát ez elképesztően menő, nagyon szuper lesz neked kint!!! :) Majd mindenképpen várok beszámolókat! :)
    ps: Gratula a bloghoz!!!

    VálaszTörlés
  4. Köszi Zsuzsi! :) Van szereped a blog beindulásában :) Remélem tudok majd kintről írni, azt mondták a központi irodában van net, hátha néha odajutok majd.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...