2011. február 27., vasárnap

Zellerkrémleves kukoricával

Sokáig nem ettem meg a zellert, gyerekkori izémizé, de mióta önálló háztartást vezetek, krémleves formájában befészkelte magát a szívembe és a konyhámba. De hát ezzel nincs megállás, miután így hozzászoktam az ízéhez, már jöhet bármilyen formában. Egyébként a világ egyik legegyszerűbb levese, ahogy a krémlevesek általában.

Hozzávalók:
fél gumó zeller (ez egy nagy darabnak a fele volt)
egy közepes krumpli
2-3 evőkanál tejföl
kevés tej hígítani
2 maréknyi csemegekukorica
igény szerint 1 teáskanál vegeta
só, bors

A zellert meghámozom, kicsi kockákra vágom, a krumplit szintén. Annyi vízben, hogy ellepje őket, felteszem a gázra és hozzáadom a fűszereket. Miután megpuhultak, turmixba öntöm a tejföllel együtt. Leturmixolom, vagy botmixerrel pürésítem és amilyen hígra szeretném, annyi tejet adok hozzá. Turmixba öntés előtt nem árt várni, hogy egy kicsit kihűljön. Hiába tettem bele a tejfölt, meg kevés tejet, ahogy beleöntöttem a turmixba, hallottam, hogy recseg szépen, aztán már láttam is a szép kis repedéseket... :( Ez volt a turmix utolsó útja, éppen hogy kibírta, mert oldalt már csordogált is kifelé egy picikét a leves. Szóval óvatosan... Egyébként ez egy kombinált típus, az aprítót, meg a turmixot lehetett cserélgetni a motoron, az aprító legalább így megmarad.  Most egy kis maradék csemegekukoricát tettem bele, de pirított kenyérkockával, vagy kölesgolyóval is nagyon finom.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon étvágygerjesztő. Bár nálam a zeller még mindig a nem szeretem kategóriát képviseli. De ez annyira jól néz ki hogy ebben a formában kipróbáljam hátha megszeretem :)

    VálaszTörlés
  2. Válassz fiatal zellergumót, annak nem olyan intenzív és csípős az íze. Meg tegyél bele több tejet. Én ilyen formában szerettem meg. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...