2011. március 22., kedd

Mézes-diós-mandulás-mogyorós vaníliapudinggal töltött rolók VKF! 41.

Nagyon sokáig vacilláltam, hogy mit süssek-főzzek a mézes VKF!-re. Utolsó pillanatban Viki mentett meg a remek ajándékával :) 
A házi készítésű leveles tészta ötletével már régóta kacérkodtam, de most jött el a mi időnk. Nassoló oldalán lévő leveles tészta praktikákat már régóta betáraztam magamnak. Nagyon tutira akartam menni, úgyhogy a biztonság kedvéért hajtogattam is rajta párat és ha már nekiálltam, akkor rögtön dupla adagot készítettem, 60 dkg lisztből. A felét lefagyasztottam, az egyik negyedből habrolók készültek, a másikból majd elárulom mi.

Hozzávalók a tésztához (12 db habrolóhoz):
15 dkg búzaliszt
12,5 dkg hideg vaj vagy margarin
3 evőkanál hideg víz
fél evőkanál ecet
csipet só
1 tojás a kenéshez
kevés olaj a rétegek közé

A hozzávalókat a gyorsan összegyúrtam, hengert formáztam belőle és azt négy részre vágtam. A részeket kinyújtottam vékonyra és tollecsettel vékonyan beolajoztam a rétegek között. Az utolsó réteget is megkentem, majd félbehajtottam, kicsit nyújtottam rajta, bekentem és újra félbehajtottam. Folpackba csomagoltam és 3 órára a hűtőbe tettem. Miután letelt az általam kiszabott ideje, mert eredetileg jobb, ha többet áll, Nassoló legalább 12 órát írt, lisztezett munkalapon 2 mm vékonyra nyújtottam. Körülbelül 50 cm széles legyen kinyújtott tészta egyik oldala. Ebből 2 cm széles csíkokat vágtam, amiket körbetekertem a vajazott habtekercs formákon. Lehet, hogy vajazás nélkül is lejönne, de most nem akartam kockáztatni. A formák zacskóján az olvasható, hogy a csíkok fél centis részen fedjék egymást. Nekem ez sajna nem annyira jött össze, emiatt egy kicsit vastagnak tűnik a roló. A felvert tojással bekentem őket, sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket, úgy, hogy a tészta vége alul legyen, majd forró sütőben aranyszínűre sütöttem őket. Még melegen kell lehúzni a formákról a rolókat, nekem minden nehézség nélkül ment. Ahhoz képest, hogy első rolók, elégedett vagyok velük :)

Hozzávalók a töltelékhez:
1 marék dió
1 marék mandula
1 marék sótlan földimogyoró
1 evőkanál szezámmag
4-5 evőkanál méz
fél deci tejszín
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
1 csomag vaníliás cukor

A diót, mandulát, mogyorót összetörtem egy teflon lábosba tettem őket a szezámmaggal együtt, majd óvatosan megpirítottam. Lehúztam a gázról, hozzáadtam a tejszínt, majd a mézet is. Most repcemézem van itthon, nagyiéktól kaptam. Jól elkutyultam. Őszintén, nehéz volt megállni, hogy ne faljam fel rögtön, annyira finom illata volt a keveréknek. A pudingport megfőztem, de csak egy csomag vaníliás cukrot adtam hozzá, a méztől úgyis kellően édes lesz. Miután a puding kihűlt, összekevertem a mézes-diós-mandulás-mogyorós finomsággal, ezt egy tiszta zacskóba kanalaztam, aminek a végét kivágtam, úgy hogy egy pici lyuk legyen rajta, de a nagyobb magrészek átférjenek. A zacskó segítségével megtöltöttem a habrolókat, majd tányérra sorakoztattam őket. Még nem mindegyik roló egyforma, de majd idővel belejövök. 

6 megjegyzés:

  1. Titi, ez fantasztikusan jól is hangzik és jól is néz ki :))) Nagyon ügyi vagy ! - tetszik. Még jó, hogy magamnak is vettem rolókészítőt :) :) de az enyém még be van csomagolva :)mert most nem érek rá egy kicsit:)

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon jól néz ki! Még nem mélyedtem el a VKF. szabályaiban, receptet sem küldtem, de ha szavazni kell/ lehet, akkor erre fogok! Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek lettek, tetszik nagyon, én sem sütöttem még sose ilyesmit.

    VálaszTörlés
  4. Viki! Köszönöm, neked köszönhető a dolog, majd kipróbálom sós töltelékkel is, anyukám kedvence a sajtos roló :)

    VálaszTörlés
  5. Köszi Móni! :) A következőre nevezz be mindenképp! Szavazni nem kell, inkább arról szól - ahogy én levettem - hogy egy bizonyos témában összegyűljön sok jó ötlet, recept.

    VálaszTörlés
  6. Kati, szerintem érdemes belevágni, ha be tudsz szerezni formát, mert rengeteg a lehetőség benne, hogy mivel töltöd meg.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...