Párom szülinapi tortája lett ez a
költemény, aminek az ötletét Két cica konyhájának köszönhetem. Sokat nem változtattam rajta, csak
egy kicsit ésszerűsítettem és a konyhám aktuális hozzávalóihoz igazítottam. Azt
hiszem sok férfi álmodik ilyenről, egy ilyen jeles alkalom, mint a
huszonsokadik születésnap igazán megfelelő alkalom eme torta megsütésére.
Főleg, hogy párom amúgy sem túl édesszájú és mostanában néha el-elejtett egy
megjegyzést arra vonatkozólag, hogy több husi kéne a napi működéséhez. No jó,
gondoltam magamban, megkapod :)
0,75 bögre kukoricaliszt
fél deci joghurt
negyed csomag sütőpor
1 tojás
3 evőkanál olívaolaj
1 kiskanál egész köménymag
2-3 evőkanál sör
80 dkg malaccomb
10 dkg libazsír
4 gerezd fokhagyma
10 gr étkezési zselatin
só, őrölt kömény
fél liter sör
4-5 csemegeuborka
Először a malachusit tegyük fel sülni.
Ehhez jól lemostam az előzőleg félbevágott combot, majd besóztam, félbevágott
fokhagymagerezdekkel megtűzdeltem és bedörzsöltem őrölt köménnyel. Egy
lefedhető lábasban megolvasztottam a zsírt. Eredetileg mangalicazsír szerepelt
a receptben, de olyat épp nem találtam otthon... Beletettem a két fél combot,
kicsi vizet is öntöttem hozzá, hogy porhanyósra süljön, meg később valamennyi
sört is. Ennek kell idő, míg megsül, néha forgassuk és szurkáljuk meg. Amikor
már puha a hús, akkor vegyük le a fedőt és süssük zsírjára.
A tortaalaphoz keverjük össze, ami a kell
és sütőpapírral bélelt tortaformában körülbelül 20-25 perc alatt süssük készre.
A tortalapot tegyük félre hűlni, ő majd csak a procedúra legvégén kell újra.
Amikor a tészta már majdnem megsült, akkor
egy kis fazékba öntsünk egy kicsit a sörből, adjuk hozzá a zselatint és
keverjük el. Óvatosan melegítsük és közben folyton kavargassuk. Arra kell
vigyázni, hogy nehogy felforrjon. Az alkoholtartalom jelentős része így is kipárolog,
ha nem forraljuk fel, de a söríz megmarad. Én dr. Oetker zselatint használtam,
abból 10 gr elég fél liter folyadékhoz, de az eredeti receptben 20 gr
szerepelt, úgyhogy szerintem a használt zselatinfajta leírásához
alkalmazkodjunk. Mikor már majdnem forrt, levettem a tűzről és egy hűtőakkura
tettem a fazekat. Néha megkevertem, amikor eléggé lehűlt, betettem a hűtőbe.
Itt is figyelni kell rá, nehogy megdermedjen.
A husi ekkorra lett kész, leszedtem a
csontjáról és apró darabokra szedtem (csont nélküli combból elég 60-70 dkg is,
attól függően milyen magasra szeretnénk a tortát). Az uborkákat felvágtam,
néhányat hosszában, néhányat karikákra. Egy jól záródó (különben alul kifolyik
a kocsonya!) kapcsos tortaforma alján szépen elrendeztem az uborkákat, majd
óvatosan rátettem a combdarabkákat. Ezután ráöntöttem a zselatinos sört és
betettem a hűtőbe. Miután teljesen megdermedt a sörös kocsonya, megkentem a
tortalap egyik felét a pecsenyezsírral és rátettem a kocsonyás hús tetejére.
Óvatosan fejre állítjuk a tortaformát és kicsusszan belőle a gyönyörű
tortánk.
Az emberem igencsak meg volt lepődve,
ilyet még sosem kóstolt. Bár 29-én volt a szülinapja, még mindig küzd a
tortával. Állítása szerint nagyon finom, de egyben nagyon tömény is. Azért egy
személynek lehet, hogy tényleg sok ez a torta :)
Ez aztán igen, tényleg tömény, de hát több húsra áhítozott, akkor megkapta.:) Isten éltesse a párodat utólag is.
VálaszTörlésExtra, igazi férfias kaja!
VálaszTörlésKöszönöm a hozzászólásokat :)
VálaszTörlésHát ja, ez tényleg egy férfias étek, azóta nem is szólt, hogy kevés húst adtam elé :)