2011. szeptember 15., csütörtök

Sörtorta malachússal - egy igazi nehézbombázó

Párom szülinapi tortája lett ez a költemény, aminek az ötletét Két cica konyhájának köszönhetem. Sokat nem változtattam rajta, csak egy kicsit ésszerűsítettem és a konyhám aktuális hozzávalóihoz igazítottam. Azt hiszem sok férfi álmodik ilyenről, egy ilyen jeles alkalom, mint a huszonsokadik születésnap igazán megfelelő alkalom eme torta megsütésére. Főleg, hogy párom amúgy sem túl édesszájú és mostanában néha el-elejtett egy megjegyzést arra vonatkozólag, hogy több husi kéne a napi működéséhez. No jó, gondoltam magamban, megkapod :) 

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
0,75 bögre kukoricaliszt
fél deci joghurt
negyed csomag sütőpor
1 tojás
3 evőkanál olívaolaj
1 kiskanál egész köménymag
2-3 evőkanál sör

80 dkg malaccomb
10 dkg libazsír
4 gerezd fokhagyma
10 gr étkezési zselatin
só, őrölt kömény
fél liter sör
4-5 csemegeuborka

Először a malachusit tegyük fel sülni. Ehhez jól lemostam az előzőleg félbevágott combot, majd besóztam, félbevágott fokhagymagerezdekkel megtűzdeltem és bedörzsöltem őrölt köménnyel. Egy lefedhető lábasban megolvasztottam a zsírt. Eredetileg mangalicazsír szerepelt a receptben, de olyat épp nem találtam otthon... Beletettem a két fél combot, kicsi vizet is öntöttem hozzá, hogy porhanyósra süljön, meg később valamennyi sört is. Ennek kell idő, míg megsül, néha forgassuk és szurkáljuk meg. Amikor már puha a hús, akkor vegyük le a fedőt és süssük zsírjára. 
A tortaalaphoz keverjük össze, ami a kell és sütőpapírral bélelt tortaformában körülbelül 20-25 perc alatt süssük készre. A tortalapot tegyük félre hűlni, ő majd csak a procedúra legvégén kell újra.
Amikor a tészta már majdnem megsült, akkor egy kis fazékba öntsünk egy kicsit a sörből, adjuk hozzá a zselatint és keverjük el. Óvatosan melegítsük és közben folyton kavargassuk. Arra kell vigyázni, hogy nehogy felforrjon. Az alkoholtartalom jelentős része így is kipárolog, ha nem forraljuk fel, de a söríz megmarad. Én dr. Oetker zselatint használtam, abból 10 gr elég fél liter folyadékhoz, de az eredeti receptben 20 gr szerepelt, úgyhogy szerintem a használt zselatinfajta leírásához alkalmazkodjunk. Mikor már majdnem forrt, levettem a tűzről és egy hűtőakkura tettem a fazekat. Néha megkevertem, amikor eléggé lehűlt, betettem a hűtőbe. Itt is figyelni kell rá, nehogy megdermedjen. 
A husi ekkorra lett kész, leszedtem a csontjáról és apró darabokra szedtem (csont nélküli combból elég 60-70 dkg is, attól függően milyen magasra szeretnénk a tortát). Az uborkákat felvágtam, néhányat hosszában, néhányat karikákra. Egy jól záródó (különben alul kifolyik a kocsonya!) kapcsos tortaforma alján szépen elrendeztem az uborkákat, majd óvatosan rátettem a combdarabkákat. Ezután ráöntöttem a zselatinos sört és betettem a hűtőbe. Miután teljesen megdermedt a sörös kocsonya, megkentem a tortalap egyik felét a pecsenyezsírral és rátettem a kocsonyás hús tetejére. Óvatosan fejre állítjuk a tortaformát és kicsusszan belőle a gyönyörű tortánk. 

Az emberem igencsak meg volt lepődve, ilyet még sosem kóstolt. Bár 29-én volt a szülinapja, még mindig küzd a tortával. Állítása szerint nagyon finom, de egyben nagyon tömény is. Azért egy személynek lehet, hogy tényleg sok ez a torta :)

3 megjegyzés:

  1. Ez aztán igen, tényleg tömény, de hát több húsra áhítozott, akkor megkapta.:) Isten éltesse a párodat utólag is.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a hozzászólásokat :)

    Hát ja, ez tényleg egy férfias étek, azóta nem is szólt, hogy kevés húst adtam elé :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...