2011. október 19., szerda

Vajbabfőzelék

Vajbabból leggyakrabban főzelék készül nálunk, vagy rakott bab. Előbbi az én kedvencem, utóbbi a páromé. Ma magam felé húzott a kezem, úgyhogy főzelék lett. 

Hozzávalók: 
0,5 kg vajbab
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
1 kis pohár házi tejföl
1-2 dl tej
kevés olívaolaj
1,5 teáskanál pirospaprika
1 evőkanál ecet
1 teáskanál (szárított) petrezselyem
1 kávéskanál cukor
1-2 babérlevél
só,  bors

A vajbab pucolásával és darabolásával kezdtem. Mindkét végét levágom és kb. 2 centis kis darabkákra aprítom fel. Egy kicsit monoton munka, de intenzívebb, finomabb ízű friss babból a főzelék, mint fagyasztottból. A hagymát felvágom apróra, és olívaolajon megdinsztelem. Amikor már majdnem üveges a hagyma, belenyomom a fokhagymát is. Utána félrehúzom a tűzről a lábost és megszórom pirospaprikával. Mehet rá az átmosott bab is, annyi vízzel engedem fel, hogy majdnem ellepje. Beledobom a babérlevelet, sózom, borsozom és elkeverem benne a cukrot is. Szokás szerint ezt a főzit is habartam. A tejfölt csomómentesre kikeverem a liszttel. Amikor a vajbab már puha, 1-2 dl tejjel felöntöm a főzeléket. Attól függ, hogy pontosan mennyit, hogy milyen sűrűre akarom. Utána hozzáadom a habarást és alaposan elkeverem benne. Végül egy kis ecetet adok hozzá és azt is elkeverem. Most egy kis szárított petrezselyem is került bele, sajna friss nem volt otthon, de egy kis ízt az is adott hozzá. 

1 megjegyzés:

  1. Jaj de szeretem, csak én petrezselyem helyett kaporral :) Jöhetne is most vacsorára csak úgy natúran egy jó nagy tányérral. El tudnám képzelni :))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...