2011. november 21., hétfő

Tökösségek 3. - Sütőtökös quiche


Egy igazi őszi quiche. Ha már unjuk a sütőben sült tököt, akkor ezzel fel lehet dobni a repertoárt. 

Hozzávalók a tésztához:  
20 dkg liszt
10 dkg puha vaj
70 ml jéghideg víz
csipet só

Hozzávalók a feltéthez:
kb. 20-25 dkg nagydobosi sütőtökpüré
fél póréhagyma
15 dkg kukorica
10 dkg reszelt sajt a tetejére
1 tojás
2 evőkanál tejföl
só, bors, chili

A tésztához a hozzávalókat gyorsan összedolgoztam (mindig dupla adagot készítek egyébként ehhez a mennyiséghez képest és a felét lefagyasztom). Minimum 20 percre beteszem a hűtőbe, addig meg elkészítem a feltétet. 
A kihűlt megfőzött sütőtököt (lehet sonkatök is) összetöröm, hozzáadom a tojássárgát, a tejfölt és a fűszereket. A tojásfehérjét felverem kemény habbá és óvatosan összeforgatom a pürével. A fagyasztott kukoricát megpárolom. Mostanában mindig ilyet veszek konzerv helyett, mert egyrészt jobban lehet adagolni, másrészt jobban szeretem az ízét. A póréhagymát karikára vágom és kevés olívaolajon megdinsztelem, majd hozzákeverem a kukoricát. Kicsit megsózom.
A tésztát kinyújtom a tepsi méreteihez igazodva és hagyok neki egy 2-3 centis peremet. A tepsit kivajazom, a tésztát benne kicsit megszurkálom villával, majd először a kukoricás-póréhagymát egyengetem el rajta, aztán belesimítom a tökös feltétet. Reszelt sajttal megszórom és mehet az előmelegített sütőbe, egészen addig, míg a sajt meg nem pirul egy kicsit a tetején.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...