2011. április 16., szombat

Mogyorótorta

Egyik kedves tanárom a héten ünnepelte születésnapját. Gondoltuk, meglepjük egy kis ünnepléssel. Azt az információt kaptuk a feleségétől, hogy szereti a mogyorót és a mazsolát. Eredetileg 7 lapból áll a torta, de az elsőt elrontottam. Itt az eredménye :) 

Hozzávalók a hablapokhoz:
7 db tojásfehérje
7 evőkanál cukor
210 gramm pirított földimogyoró

A tojásokat szétválasztom, a sárgája megy egy kisebb lábosba, a fehérjét pedig 7 pohárba teszem, külön-külön, majd mindegyikhez egy evőkanál cukrot adok. A sütőt előmelegítem, 26 cm-es kapcsos tortaformába méretre vágott sütőpapírt teszek. Az első lapot próbáltam simán kivajazott formában megsütni, nem ment... Ezért lett nekem 6 lapos a torta. Az első tojásfehérjét felvertem a cukorral, majd óvatosan belekevertem 3 dkg (kb. 3 evőkanál) pirított, összetört földimogyorót. A földimogyit a jól bevált zacskó + nyújtófa kombóval törtem össze. Körülbelül 15 perc alatt kisütöttem a lapot, majd óvatosan leszedtem az aljáról a sütőpapírt. A lényeg, hogy már ne legyen annyira puha a teteje, mert nehéz lesz eltávolítani róla a papírt. Lehet, hogy ez szentségtörés, de egy sütőpapírt két laphoz használtam fel. Egyszer az egyik oldalát, aztán a másikat. Miután kivettem, csak utána vertem fel a következő tojásfehérjét, mert különben összeesett volna.

Hozzávalók a töltelékhez:
7 darab tojássárgája
4 evőkanál cukor
2 evőkanál pudingpor 
3 evőkanál kakaópor
2 teáskanál instant kávé
8 dkg mazsola
annyi tej, hogy ellepje a mazsolát
12 dkg vaj
1,5 dl víz
kevés rumaroma vagy rum

A mazsolát egy kis tálba tettem, ráöntöttem a tejet és bele egy kevés rumaromát. Ázott körülbelül 2-3 órát a mazsola. A tojássárgákhoz hozzákevertem a cukrot, kakaót, pudingport (most vaníliásat, de kb. mindegy milyet, keményítő helyett tettem bele), instant kávét, az ázott mazsolát, vizet és a maradék rumos tejet is. Addig kevertem kis láng fölött, amíg be nem sűrűsödött. A kis darabokra vágott vajat csak a végén tettem hozzá. A lapok közé ebből a krémből kentem, az utolsót nem kentem meg. 

Hozzávalók a bevonathoz:
10 dkg csokoládé
2-3 evőkanál kakaópor
1 teáskanál vaj
kevés víz

Az összetört csokit, vajat, kakaóport és egy kevés vizet egy kis lábosba tettem, megolvasztottam, jól összekevertem. Egy-két percet hagytam hűlni, majd rákentem a tortára. Bajor földimogyorót tettem rá díszítésként (fahéjas cukormázzal bevont földimogyi). Majd az ünneplés előtt még egy kis tejszínhab is ment rá a megfelelő kalóriabevitel érdekében.  

A sok macera után, ráadásul még hagyni kell egy napot állni, megóvva mindenféle kósza gondolattól, hogy azonnal befaljuk. Gluténmentes torta, sok mosogatnivalóval, időigénnyel...Ám ha túlverekedtük magunkat az első megsütésén, szerintem a második már nem tart annyi ideig. És azért csak lesz második is, a sok dicséret megtette pszichológiai hatását rám. Egyébként egy kicsit a snickersre emlékeztet. 

Az eredeti recept innen származik.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon szép ez a torta! Kétszer végigolvastam a leírást, nos, elég sok mosogatnivalót termel :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, az volt Csiperke! Csak gyorsan elfogyott...

    VálaszTörlés
  3. Köszi, Móni! Sok idő, sok mosogatnivaló, elég sok macera... Majd, ha ezeket már elfelejtettem, nekiállok még egyszer. Anyukámnak tuti megcsinálom még majd valamikor a gluténmentessége miatt. :)

    VálaszTörlés
  4. Meg gondoltam rá, hogy túrókrémmel és eperrel töltve is nagyon finom lehet, úgy egy kicsit kevesebb kalória is van benne talán.

    VálaszTörlés
  5. Ügyes vagy szép lett, biztos nagyon jó tanár lehet az aki egy ilyen szép tortát kap a diákjaitól.

    VálaszTörlés
  6. És ez így is van, nagyon jó tanár! :)

    VálaszTörlés
  7. Ez nagyon hasonlít a Rozalindához, amit imádok, úgyhogy nagy valószínűséggel ezt is nagyon szeretném. A macaera pedig szerintem megtérül, amikor végre az első falatot megízlelhetjük. :)))
    Légyszi nézz be majd hozzám, játékra hívnálak!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...