2013. január 20., vasárnap

Ricottás pogácsa

Nagyon mázlista vagyok. Tudom :) Miután hazajöttem Törökországból, elkezdtem török nyelvtanfolyamra járni, hogy ne felejtsem el, amit tanultam. Nagyon szívemhez nőtt, lelkesen járok itthon is. Fatma hoca egy tündér, a családias kiscsoportot négyen alkotjuk. És igen, az egyikük szakács :) Ezt a receptet tőle tanultam, köszönet érte! Egyik órára hozott belőle túrós változatot. Alig bírtuk abbahagyni az evését, jó kis török teával kellemes vacsora volt. Íme:


Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg vaj/margarin
25 dkg ricotta/túró
2 tojás
1 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor 
reszelt sajt a tetejére

Az egyik tojást szétválasztottam. Egy sárgáját félretettem, a többit összedolgoztam a liszttel, ricottával, margarinnal, sóval és sütőporral. A tésztát lisztezett felületen körülbelül ujjnyi vastagra kinyújtottam. Megkentem tojássárgájával és megszórtam reszelt sajttal. Edami került rá. 


Egy igazán praktikus dolgot is tanultam, ami végtelenül egyszerű, de a megszokás valamiért nem engedett eddig látni. A pogácsának nem kötelező kereknek lennie! Kicsit nehezen fogadtam be, de miért ne. Sokkal gyorsabban készen van, ha négyszögeket, vagy rombuszokat vágunk a lisztbe mártott késsel a tésztából. És nem kell pepecselni a megmaradt szélekkel, satöbbi. Azért, ha már ennyit fejlődtem, készítettem néhány szívecske, hajó és madárka alakú pogácsát is a buli kedvéért. 


Előmelegített sütőben aranyszínűre sütöttem őket. Sajnos a kész fázisról valahogy nincs képem... elég gyorsan lába kélt, pedig egy nagyobb kekszes doboz tele lett vele. 


4 megjegyzés:

  1. De jó, és egyszerű elkészíteni. De ügyes vagy, hogy itthon is tanulod a török nyelvet. Én angolozok most, de nagyon nehezen megy. Nem vagyok már 15 éves:))

    VálaszTörlés
  2. És ha túró helyett reszelt sajt lenne benne?

    VálaszTörlés
  3. én ma "elvittem" ezt a receptet és megsütöttem. Pont úgy ahogy az itt le van írva,.még melegen nekiestünk, csak pár darab (szerintem a túró és a sajt nem helyettesíthető, más az állaga íze.) ha van kedved nézd meg nálam!:) köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Kati, sok sikert az angolhoz! Menni fog az!

    Kedves Márta, még soha nem próbáltam meg reszelt sajttal helyettesíteni a túrót... Gyanítom, hogy ilyen mennyiségben azért eléggé megváltoztatná a tészta állagát, ahogy a sütőben megolvadna belül a sajt... de nem tudom, milyen lenne. Ha kipróbáltad és van tapasztalat, örülnék, ha megosztanád milyen lett.

    Andicsek, nagyon örülök, hogy ízlett :) Igen, még melegen a legfinomabb.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...