Egy kis rizskók, rizsfelfújt, avagy rizskoch desszertként, vagy lightos ebéd gyanánt. Kinek, mi.
2 csésze rizs
3 csésze víz
2 csésze tej
0,5 mokkáskanál vaj/margarin
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál barna cukor
2 szem kardamom
1 marék mazsola
1 marék mandula
1 teáskanál fahéj
2 tojásfehérje
csipet só
A rizst felteszem főni a vízbe egy kevés vajjal. A tejbe elkeverem a vaníliás cukrot és a barna cukrot. Amikor a rizs már puhul, hozzáadom a tejet, így nem fog kifutni és leégni. Belekeverem a fahéjat, mandulát, mazsolát és a szétnyomott kardamomokat és egy csipet sót. Ha a rizs már jó, átöntöm egy kis tepsibe, vagy jénaiba, közben lehetőleg igyekezzünk kihalászni belőle a kardamomdarabokat. Egyenletesen elterítem és a felvert tojáshabot a tetejére kenem. Előmelegített sütőben addig sütöm, amíg egy kis színt nem kap a teteje. Édes szájúak tehetnek még lekvárt rá, a fahéjas alma-szilva lekvár remekül passzolt hozzá.
Actually this dessert's Hungarian name is half German, half Hungarian. Sometimes we write it rizskoch as well. Rizs is rice, kochen (auf Deutsch) is to cook. I like it very much, especially whit whipped egg whites on the top of it.
Ingredients:
2 cup of rice
3 cup of water
2 cup of milk
half teaspoon of butter / margarine
1 package of vanilla sugar
1-2 Tbsp brown sugar
2 cardamoms
1 teaspoon cinnamon
palmful raisin
palmful almond
2 egg whites
a pinch of salt
I started cooked the rice in the water with a bit of butter. I put the vanilin and the brown sugar in the milk. When the rice started to be soft I added the milk, the cinnamon, almond, raisin and half cutted cardamoms and a pinch of salt. When the rice is good, I poured it into a baking dish and in the same time tried to took out the cardamoms. I spreaded the rice in the baking dish and on the top of it I put the whipped egg whites. In the preheated oven I backed it until the top got a little color. You can put on it a bit jam, we ate it with cinnamonic apple-plum jam.
Dictioanry:
cinnamon - fahéj
raisin - mazsola
almond - mandula
egg white - tojásfehérje
palmful - maréknyi
baking dish - tepsi
whip - felver
preheated - előmelegített
Actually this dessert's Hungarian name is half German, half Hungarian. Sometimes we write it rizskoch as well. Rizs is rice, kochen (auf Deutsch) is to cook. I like it very much, especially whit whipped egg whites on the top of it.
Ingredients:
2 cup of rice
3 cup of water
2 cup of milk
half teaspoon of butter / margarine
1 package of vanilla sugar
1-2 Tbsp brown sugar
2 cardamoms
1 teaspoon cinnamon
palmful raisin
palmful almond
2 egg whites
a pinch of salt
I started cooked the rice in the water with a bit of butter. I put the vanilin and the brown sugar in the milk. When the rice started to be soft I added the milk, the cinnamon, almond, raisin and half cutted cardamoms and a pinch of salt. When the rice is good, I poured it into a baking dish and in the same time tried to took out the cardamoms. I spreaded the rice in the baking dish and on the top of it I put the whipped egg whites. In the preheated oven I backed it until the top got a little color. You can put on it a bit jam, we ate it with cinnamonic apple-plum jam.
Dictioanry:
cinnamon - fahéj
raisin - mazsola
almond - mandula
egg white - tojásfehérje
palmful - maréknyi
baking dish - tepsi
whip - felver
preheated - előmelegített
Ez fincsi lehet:) Játék van nálam, szívesen látlak:http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2012/08/nyarbucsuztato-lancjatek.html
VálaszTörlés