Március 17-én, Szent Patrik napján mindent zöldben látni Írországban (és ahol írek élnek). Ennek örömére én is bezöldültem egy kicsit, spenótos pesztót készítettem. A zöld szín Szent Patrik jelképéről, a háromlevelű lóheréből eredhet. Állítólag a háromlevelű lóherével szemléltetve magyarázta a pogány íreknek Patrik, hogy mi is az a szentháromság. Az alkalomhoz illően megkóstoltuk a mentaszörpös vodkát. Hát eléggé zöld volt, de az íze valami szájöblögetőére hasonlított. (Hogy megnyugtassak mindenkit, aki az alkoholizmusom felőle aggódna, nem most reggel kezdtem a zöld vodkával, hanem tegnap este előrehozottan ünnepeltünk egy kicsit.)
10 dkg spenótlevél
egy marék dió
3-4 dkg márványsajt
3-4 dkg márványsajt
kevés olívaolaj
só ízlés szerint
A spenótlevelek szárát eltávolítottam, megmostam és lecsöpögtettem őket. A hozzávalókat hűséges aprítómba helyeztem, majd berregtettem egy ideig és kész. A sóval óvatosan bánjunk, mert maga a márványsajt is elég sós. Gondolkodtam fokhagymán is, de a dió és a márványsajt annyira jól harmonizáltak, hogy nem akartam szerelmi háromszöget gyártani belőlük a fokhagymával együtt. Őszinte megdöbbenésemre a spenót íze egyáltalán nem érződik... Mintha csak a klorofiltartalmát kölcsönözné a pesztónak, semmi több. Két okot tudok elképzelni magyarázatként: szinte mindig fagyasztott, aprított spenótból készítek főzeléket és ezért már elfelejtettem milyen is a friss levél (sorry, de így van, bevallom...), a másik, hogy esetleg nem jóféle spenótot vettem (Lehel piacról van). Mindegy, én elfogadom így, ahogy van, nekem ez A tökéletes pesztó! Kedvesemnek is annyira ízlett, hogy amikor felvetettem a szabadalmaztatás ötletét, egyből tromfolta, hogy a blogra se kéne feltennem. Aztán persze lelkesen segített fotózni :)
Ez nagyon durván bejön, a hétvégén tuti csinálok! :)
VálaszTörlésMegéri, ígérem ;)
VálaszTörlésGratula, most láttam, hogy nyertél!Nézz be hozzám, itt is meglepi vár!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Kati! :) Ennyi meglepit, hát nekem nagyon jó dolgom van :)
VálaszTörlés