Hozzávalók:
50 dkg sárgaborsó
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zöldségleveskocka
2 babérlevél
1 kávéskanál szerecsendió
1 teáskanál pirospaprika
kevés olívaolaj
só, bors, esetleg vegeta
Ez a mennyiség kéttagú családunkra kicsit túlméretezett, bármennyire is sokat képes vagyok belőle megenni. Ezért a felét le szoktam fagyasztani. A sárgaborsót a felhasználás előtt legalább 4-5 óráig áztatom, de a legjobb, ha egy egész éjjelen át ázik. A sárgaborsó bőven férjen el a tálban, mert meg fog duzzadni. Másnap alaposan átöblítem. A felaprított hagymát és az összezúzott fokhagymát az olívaolajon megdinsztelem, majd miután kicsit lehűlt, hozzáadom a fűszerpaprikát, összekeverem és jöhet a sárgaborsó. Dupla annyi vízben tegyük fel főni, mint amennyi ellepi, de ne többe. Így nem kell sűríteni, tehát egészségesebb. Hozzáadom a leveskockát, a babérlevelet, a szerecsendiót, sózom, borsozom. Lassú tűzön főzöm és időnként megkeverem, főleg a vége felé. Legalább egy óráig főzöm. Én nem szoktam leturmixolni, most nincs is miben, szétfő magától és kellően krémes lesz. Fasírttal, virslivel, vagy pörkölttel tálalom a páromnak, de én inkább csak magában fogyasztom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése