2012. szeptember 17., hétfő

Karfiolleves tejfölösen - Cauliflower soup with sour cream

A napokban kaptam egy szép nagy karfiolt. A belőle készült leves receptjét most olvashatjátok, később jön a rakott karfiol. 


Hozzávalók:
néhány rózsa karfiol
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
2 krumpli
1,5 teáskanál pirospaprika
1 szál zeller és/vagy pár csipet zellersó
1 szál petrezselyem
kevés olaj
fél evőkanál liszt
ízlés szerint vegeta
két marék levestészta
2-3 evőkanál tejföl
só, bors

Pici olajban elkevertem a fél evőkanál lisztet, világos, gyenge rántást készítve belőle. Félrehúztam a gázról és hozzáadtam a pirospaprikát, hogy szép színe legyen. Először kevés vízzel felöntve csomómentesre elkevertem, majd adtam még hozzá vizet. Elsőként a répákat tettem bele karikára vágva. Sóztam, borsoztam, adtam hozzá egy kis vegetát és zellersót is, egy-két szál petrezselyemet és zellerszárat, amiket a végén kivettem. Amikor már kezdett puhulni a répa, ment hozzá a krumpli, kicsit később a tészta (lúdgége tésztám volt itthon) és a karfiol falatnyi rózsákra szedve. A legvégén kevertem bele három evőkanál tejfölt.

Recently I bought a big cauliflower on the market. Here is the soup what I made from it and an other recipe will come later. 

Ingredients:
2 potatos
2 parsley root / parsnip
2 carrot
a little part of a cauliflower
a few celery leaves / celery salt
parsley
1,5 teaspoon red paprika powder
a bit (sunflower)oil
half tablespoon flour
2-3 tbsp sour cream
freshly grinded pepper
a bit of vegeta
salt

I put in the hot oil the flour and mixed them. Then I took the pot away from the fire and added the sweet paprika powder. It is really famous in the Hungarian kitchen, we use it a lot. At first I poured a bit water to it, and shuffeld it until the lumps disappeared, then added more water. I added the peeled and chopped carrot, the parsley root, salt, pepper, parsley, celery leaves and vegeta. Vegeta is a condiment which is widespread as well. When the carrot and the parsley root was half ready I added the peeled and diced potatos and the roughly chopped cauliflower. A bit later the noodle was added and I mixed together the hot soup with sour cream. Last I took off the celery leaves and the parsley from it. 

Dictionary:
parsley root - fehérrépa
parsley - petrezselyem
cauliflower - karfiol
peel - hámoz, pucol
dice - kockára vág
grinded - őrölt
condiment - ízesítő, fűszer
noodle - tészta
shuffel - kever
roughly - durván, elnagyolva

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...