2011. március 24., csütörtök

Meggyes párna

A tésztája még akkor készült ennek a péksüti féleségnek, amikor a rolóké is. Így már egyszerű és gyors volt összerakni a meggylekvárral töltött párnákat.

Hozzávalók 5-6 darabhoz:
15 dkg búzaliszt
12,5 dkg hideg vaj vagy margarin
3 evőkanál hideg víz
fél evőkanál ecet
csipet só
1 tojás a kenéshez
kevés olaj a rétegek közé
néhány evőkanál sűrű lekvár

A tésztához a dolgokat gyorsan összegyúrjuk, hengert formázunk belőle, négy részre vágjuk, kinyújtjuk őket egyenként. A lapokat vékonyan bekenjük olajjal, félbehajtjuk, nyújtunk rajta, olajozás és megint félbehajtás. Aztán pihentetjük a hűtőben legalább 3 órát. (Ha ez nem érthető, akkor a rolónál részletesebben leírtam). A tésztát néhány milliméter vastagra kinyújtom, téglalapot vágok belőle, ami félbehajtok és az egyik felén ejtek néhány vágást, ahogy a képen látható. Egy-két teáskanálnyi meggylekvárt tettem a tésztára. Ez egy viszonylag sűrű állagú házi meggylekvár volt, mégis kifolyt sütésnél, ezért nem szabad túl sokat tenni bele. A tésztát félbehajtjuk, összenyomkodjuk a széleit, villával is rásegíthetünk. Egy felvert tojással bekentem őket. Végül elmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Meglepően lakató, nekem egy nagyobb elég volt ebédre. Párom persze vacsorára evett kettőt, szóval nem vagyok viszonyítási alap :)

2 megjegyzés:

  1. Titi, te nagyon ügyes vagy!Jövök kóstolóra, vagy küldj el postán párat:)

    VálaszTörlés
  2. Azért még van mit javítani rajta... Eléggé kifolyt belőle a lekvár, mert nagyon túltöltöttem. Majd legközelebb :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...