Gluténmentes, alacsony szénhidráttartalmú, ám magas rosttartalmú, röviden ennyi, hogy miért is jó a kókuszliszt. Várandósságom alatt jobban kellett figyelnem a szénhidrátbevitelre, de teljesen lemondani nem kell a finomságokról. A kókuszliszt beszerezhető bioboltokban, internetről, mi magunk is ledarálhatjuk a kókuszreszeléket kávédarálón. Én a piacon a magosnál vettem. A sima lisztet azért nem mindenben váltja ki, de érdemes kísérletezni vele először talán keverve más lisztekkel a recepteknél.
Az amerikai palacsintához például nem vált be egy az egyben kiváltva a fehér lisztet. Érdekes trutymó lett, sokkal több tejet kívánt, és a végül császármorzsaként ettük meg :)
A mostani receptben viszont csak kókuszlisztet használtam, és így is kiváló lett a tésztája. Az ötletet Hétszínvilág piskóta receptjéből merítettem.
Hozzávalók:
8 dkg kókuszliszt
6 tojás
10 dkg cukor/barnacukor/nyírfacukor
90 ml olaj
1 evőkanál vaníliás cukor
fél teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál só
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor a tészta felébe
Töltelékhez:
25 dkg sovány túró
3 evőkanál méz
5-10 dkg málna
Tetejére:
vaníliás pudingpor
4 dl tej
2 evőkanál cukor
A tojásokat a cukorral habverővel fehéredésig kevertem. Aztán hozzáadtam a többi hozzávalót, legvégül a kókuszlisztet kevertem el benne. Olajból extra szűz olívaolajat használtam, amit így utólag nem ajánlok, mert egy kissé zöldes árnyalata lett tőle a tészta nem kakaós részének :) A tészta felét beleöntöttem a szilikon kuglóf formába, a maradékban elkutyultam a kakaót és az is ment a formába. Villával egy kicsit el lehet még kavargatni benne a kétféle tésztát, hogy mintás legyen a megsült tészta, de ez nem lényeges mozzanat. Aztán előmelegített sütőben 50 percig sütöttem. A sütési hőmérsékletet a közel három évtizede hűségesen szolgáló tűzhelynél képtelenség megállapítanom, úgyhogy 40 perc tájékán javaslok egy tűpróbát. Ha a tésztába szúrt tűre már nem ragad, akkor megsült.
A formából kiborítottam és hagytam hűlni a kuglófot. Amíg sül, vagy hűl el összekeverhetjük a töltelékhez valót. A nyáron eltett fagyasztott málnából használtam hozzá, de mehet bele befőtt meggy, vagy friss bogyós gyümölcs is. A félbe vágott kuglófot megtöltöttem a túrós töltelékkel, majd kissé sűrűbbre főzött vaníliás pudinggal leöntöttem, és megszórtam fahéjjal.
Ti használtok kókuszlisztet? Van valami jó kis bevált receptetek, amit megosztanátok?
Nagyon szép kuglófot alkottál, biztos finom is! Szép az oldalad! További sok örömet benne Üdv. Kiss Mónika (hétszínvilág ) :-))))))
VálaszTörlésÉs ne haragudj, még egy megjegyzést hozzáfűzök. Az elején írod, hogy kókuszlisztet készíthetünk úgy, hogy ledaráljuk a kókuszreszeléket.
VálaszTörlésA maglisztek nem azonosak a darálmányokkal!! A maglisztek olajtalanított termékek. Ezért máshogy is viselkednek, sokkal több nedvességet szívnak fel. Nem helyettesíthető a darált kókusz meg a kókuszliszt egymással. Ez gyakori tévedés a receptekben, és tényleg csak azért szólok, mert tudom milyen bosszantó, ha utólag derül ki, hogy a recept készítője mit is használt lisztet, vagy darált magot ( ugyanez a helyzet a mandulával is, és egyebekkel.)