Már egy ideje nagy pesztórajongók vagyunk párommal, főleg a Lidlben kapható bazsalikomos pesztóra vagyunk rákattanva. Sajnos a bazsalikombokrunk kidöglött, úgyhogy nem váltak a be a hozzá fűzött reményeim pesztóügyileg, éppenhogy egy pizzázásra kihúzta. Legutóbb már egyébként a pizzára is tettünk pesztót, isteni együtt! A bátorságot Zsuzsitól merítettem, és valóban nem lehetetlen vállalkozás a házi pesztókészítés.
Hozzávalók:
3 nagyobb csokor friss petrezselyem
5-6 dkg dió
néhány szem sótlan mogyoró
5 dkg reszelt trappista
2 darab fokhagyma
só ízlés szerint
néhány csepp citromlé
néhány evőkanál olívaolaj
Először is, szeretnék köszönetet mondani az aprítómnak, hogy még kitart velem a konyhában! Nélküle nem készülhetett volna el ez a bejegyzés :) De komolyan! Persze elméletileg, meg gondolom gyakorlatilag is, lehet pesztót mozsárban készíteni, de azzal nem rendelkezem. Szóval a megmosott petrezselym szárából levágtam egy kicsit, aztán ment az aprítóba a dió, mogyoró, sajt, fokhagyma és só társaságában, egy kis olívaolajjal meglocsolva. Persze az igazi nemesebb sajttal van készítve, de nekünk most ez volt otthon. Az aprító zümmögtetése a páromra volt bízva, a férfiak szeretik az ilyet :) Miután már nagyjából össze volt darálva minden rápillantottunk, csöpögtettem hozzá egy kis citromlevet, meg úgy ítéltük meg, hogy kell még bele olívaolaj. További zümmögtetés, majd késznek nyilváníttatott életünk első házi pesztója :) Leginkább a friss, üde, zöld színével nyűgözött le, amit sajna nem ad vissza hűen a fénykép, meg persze az ízével. Elsősorban talán tésztákhoz szokták enni, de a legeslegjobb szerintem pirítóson. Az mindent visz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése